Daca da, atunci inseamna ca trebuie sa jonglezi cu cateva elemente: trandafiri, statui clasice, gardurii vii, conifere. Intr-un fel, gradina din imaginile de mai sus are un aer mediteranean. Seamana un pic cu gradinile din nordul Italiei, sobre dar cat de frumoase… Stiu ca multi dintre gradinarii romani (amatori) se axeaza pe achizitia de plante deosebite. Si pana la un punct pot sa-i inteleg, pentru ca nu ai cum sa nu fii atras de o raritate, nu-i asa? Insa, o gradina inseamna mai mult decat multe plante frumoase puse laolalta. Unii cultiva flori, se bucura de ele, dar nu au o gradina. Altii au o gradina, fara sa-si bata prea mult capul, fara sa cheltuie mult.

Daca esti la inceput de drum cu gradina ta inseamna ca inca mai ai timp sa te gandesti la ceea ce vrei sa exprime, la ceea ce vrei sa arati, la ceea ce te incanta cel mai mult, unde vrei sa fie o alee, unde vrei sa plantezi un pom mai inalt, unde sa fie gard viu… Ce vreau sa spun este ca o gradina incepe din suflet, de la o imagine care se concretizeaza intr-o amenajare la care lucrezi treptat. E mai important sa gandesti gradina ta decat sa te apuci sa plantezi orice la gramada bazandu-te pe un singur criteriu: flori frumoase.

Pe langa asta ai nevoie de armonie, de rezistenta si adaptabilitate, de stil si eleganta. Si de multe altele… Uite-te si tu cat de frumos este coltul de gradina din pozele de mai sus. Cate flori speciale s-au folosit? Niciuna, nu-i asa? Asta daca nu iei in calcul trandafirii albi, pentru ca stiu ca tu ai vrea sa fie in 5 culori, cu dungi, borduri si stropi… 🙂 Glumesc desigur. Dar nu sunt prea departe.

Foto: Brew Book

Anunțuri