Ti s-a intamplat si tie ca exact in momentul in care au inflorit Hemerocallisii si vroiai sa te bucuri de ei sa-i gasesti cu frunzele vestejite? Sunt convinsa.

La inceputul perioadei lor de inflorire se intampla sa apara variatii mari de temperatura si de cantitati de precipitatii. In unele luni iunie ploua mult si apoi brusc creste temperatura. Pentru ca nu verificam mereu calitatea pamantului in care plantam florile, se intampla ca umiditatea sa se adune in pamant sau sa se epuizeze mai repede decat ar trebui, pentru ca plantelor sa le mearga bine. Asa ca nu-ti ramane decat sa verifici! Daca frunzele sunt uscate la pipait, inseamna ca planta a suferit o vreme de sete. Daca frunzele sunt vestejite dar moi inseamna ca in pamant s-a acumulat apa in exces. Daca si florile par cumva afectate, e posibil ca radacinile sa fi putrezit partial sau poate total. Daca doar frunzele sunt suferinde, spune multumesc, nu e chiar asa de grav. Problema a fost doar pasagera.

Insa, merita sa iei in considerare mutarea plantelor intr-un loc mai potrivit pentru ele. La Hemerocallisi florile nu sunt afectate imediat ce se intampla in pamant o variatie de umiditate pentru ca tulpinile lor sunt mai carnoase si acumuleaza mai bine apa si minerale. Frunzele in schimb sunt subtiri, n-au unde sa-si depoziteze rezerve strategice, asa ca ele sunt primele victime. Indeparteaza frunzele cu probleme, pentru ca sunt efectiv urate dar si pentru ca in felul asta vei putea monitoriza mai usor starea umiditatii de la radacina plantelor.

Si inca un sfat: planteaza grupat Hemerocallisii, dar nu excesiv de apropiati. Daca ii vei risipi prin gradina, nu vei putea sa-i supraveghezi atunci cand e nevoie si nici nu te vei bucura de florile lor. Spor la gradinarit!

Foto: F. D. Richards

Reclame