Acum ca se va instala caldura, in sfarsit, veti putea planta daliile afara. Daca v-ati fi grabit si ar fi venit un ger brusc peste ele, mugurii cruzi ar fi murit cu siguranta si nici radacinile plantate aproape de suprafata solului n-ar fi dus-o prea bine. Asa ca, fie ca abia acum le scoateti din pachete si ladite si le puneti afara, fie ca le-ati avut plantate in ghivece in interior ca sa le dati un start mai bun – acum e momentul potrivit sa le puneti in gradina. Daca ati cultivat in casa daliile asa incat sa le puneti in gradina mai mari si sa aiba un start mai bun, nu le mutati brusc afara. Timp de o saptamana scoateti-le treptat afara, cu tot cu ghivece, in fiecare zi un numar mai mare de ore. Astfel se vor obisnui cu noile conditii de vegetatie.

Totusi, mai sunt zone cu nopti friguroase si temperaturi usor negative. Daca asa stau lucrurile in zona voastra, nu va grabiti. Mai asteptati cateva zile… Insa, puteti incepe sa sortati radacinile. Sa vedeti care s-au pastrat bine peste iarna, care s-au deshidratat, care au sau n-au inca muguri de vegetatie. Si, nu-i deloc de neglijat, daca ati mai pastrat eticheta cu numele soiului. Nu este doar un moft, de vreme ce fiecare soi are caracteristici specifice care va ajuta sa-i gasiti locul potrivit in gradina.

Ca principiu, daliile au nevoie de mult soare ca sa infloreasca abundent dar in acelasi timp sunt si setoase. Daca le puneti in soare direct inseamna ca va asumati corvoada (uneori!) sa le udati toata vara aproape zilnic. Daca le puneti mai la umbra, atunci le veti uda mai rar dar inflorirea va fi diminuata – fie ca frecventa a aparitiei florilor, fie ca dimensiune a lor.  Sa nu uitati sa taiati tijele cu flori trecute asa incat sa se formeze alti boboci. Daliile sunt excelente flori pentru buchete asa ca puteti sa le folositi toata vara pentru a va decora vazele din casa. De asemenea, e bine sa stiti ca daca vreti sa obtineti flori mai mari, trebuie sa indepartati bobocii laterali. Daca nu ii indepartati, florile vor fi mai multe dar de mici dimensiuni. Toamna tarziu, cand se instaleaza brumele, trebuie sa scoateti radacinile (tuberculii) din pamant pentru ca altfel vor degera peste iarna. Le scoateti la timp, le puneti la zvantat, le infasurati in hartie de ziar sau in pachete cu talas si apoi le puneti intr-o ladita, intr-o camera racoroasa pana la primavara. Nu uitati de eticheta cu numele soiului, sa n-o rataciti.

Foto: Ray Bouknight

Reclame