Nu e foarte complicat sa va amenajati un rozariu (parcela cu trandafiri) in gradina. Trebuie sa stiti cat de mare va fi viitorul spatiu, ce fel de pamant se afla acolo, cate ore de soare primeste amplasamentul in fiecare sezon si cam ce sortimente de trandafiri va doriti. Pare ca aveti multe lucruri de facut, dar de fapt e foarte simplu!

Trandafirii au nevoie de mult soare. Daca nu au macar cateva ore de soare direct in locul in care i-ati plantat, nu vor fi niciodata plini de flori. Majoritatea soiurilor hibride, cele cu flori spectaculoase, au nevoie de multe minerale in sol. Acest lucru se poate obtine in mod natural sau plin aplicarea de ingrasaminte chimice. Dar e bine ca mai intai sa faceti o analiza a solului, la un laborator local de analiza sau, daca asa ceva nu exista, sa luati din comert un dispozitiv care face o analiza simplificata. In baza rezultatului obtinut, veti stii ce fel de ingrasaminte trebuie sa aplicati. In principiu, in februarie se aplica ingrasamant organic (compost, balegar macerat), iar in iulie se aplica ingrasamant chimic special conceput pentru trandafiri.

Dupa ce ati ales amplasamentul si ati pregatit solul, incepeti sa va alegeti soiurile si sa concepeti rozariul din punct de vedere estetic. In scurt timp va veti da seama ca oricat de mare ar fi spatiul pe care il aveti, tot este neincapator pentru multitudinea de trandafiri doriti. Daca gradina e mica, puteti lua maxim 2-3 exemplare din fiecare soi preferat. Daca e mai mare, puteti lua mai multe exemplare asa incat sa se contureze mici pete de culoare in gradina. Puteti sa amplasati pergole, lanturi decorative, grilaje, etc. Sunt multe variante de “expunere” a florilor.

Dupa ce ati decis ce soiuri luati si unde le plantati, aveti grija sa lasati intre ele suficient spatiu asa incat sa le puteti acorda ingrijirile de care vor avea nevoie. Vor trebui tunsi, ocazional udati, sa li se aplice tratamente impotriva bolilor si daunatorilor, sa-i legati daca sunt urcatori, etc. Asadar, nu-i ingramaditi ca sa aveti cum sa plantati cat mai multi. E mai sanatos sa alegeti cu grija soiurile si numarul de exemplare din fiecare.

In alta ordine de idei, trebuie sa va alegeti un furnizor serios pentru ca majoritatea trandafirilor nu sunt infloriti cand ii cumparati si riscati sa fiti pacaliti: sa platiti soiuri rare si sa primiti soiuri uzuale la preturi piperate. Nu va grabiti, gradinaritul e o munca de ani de zile. Mai bine zis, o gradina nu e niciodata gata, asa ca nu aveti de ce sa va grabiti. Dimpotriva, trebuie sa savurati fiecare moment al amenajarii gradinii.

Cu speranta ca v-am fost de ajutor, va doresc sa aveti un rozariu de vis.

Foto: Maxwell Hamilton

Anunțuri