Kerria este un arbust fabulos pentru gradina. Desi sezonul de maxima inflorire este primavara, va puteti astepta sa-l vedeti inflorit si vara daca nu este extreme de cald dar si toamna pana aproape de momentul in care apar primele brume si geruri. Cu cat este mai bine ingrijit, cu atat se ramifica mai mult si infloreste abundent. Puteti sa-l tundeti sub forma de pomisor cu tulpina lemnificata sau puteti sa legati tulpinile, care intr-o prima faza sunt destul de laxe, pe diferite suporturi sau arcade. Oricum l-ati dirija va fi extrem de frumos.

Kerria are flori de un galben intens si pot fi simple sau cu randuri duble de petale. Fiecare tip de floare are farmecul ei, dar mai raspandit este soiul cu flori duble. Rezista bine la ger, seceta, neglijare, la atacul daunatorilor sau la boli. De fapt, in cativa ani de gradinarit, n-am vazut niciodata ca arbustul sa fie bolnav sau sa sufere in vreun fel. E posibil ca marginea florilor sa fie usor brunificata daca reinfloreste in conditii de vara secetoasa, dar acest comportament este perfect explicabil si poate fi “combatut” prin udari dimineata asa incat sa se compenseze necesarul de umiditate din sol.

 Se inmulteste cu usurinta prin inradacinarea de lastari semi-lemnificati la baza, prin metoda pet-ului. Se mai poate inmulti si prin marcotaj. Este mai sanatos sa luati un lastar dintr-o planta viguroasa si sa incercati sa-l inradacinati in propria gradina, decat sa cautati sa cumparati arbustul din magazine. Exista riscul ca daca il gasiti la vanzare, radacinile sale sa fie sever deshidratate, mai ales daca nu e plantat in ghiveci cu pamant ci infasurat in folii protectoare (cateodata numai protectoare nu sunt!). Verificati plantele pe care vi le luati din magazine, sa fie sanatoase. Puteti planta Kerria atat primavara cat si toamna, daca pamantul nu a inghetat. E bine ca intre momentul plantarii si cel al venirii gerului sa fie distanta de macar o luna, asa incat arbustul sa treaca prima iarna in siguranta.

Foto: Malcolm Manners

 

Reclame