Frumoasa imagine, nu-i asa? Trandafiri plini de flori, gardulet alb ca in povesti, gazon de un verde crud… Singurul lucru care strica imaginea asta idilica este scoarta de copac presarata in apropierea tufelor de trandafiri si va intrebati care este rostul ei? Intr-o gradina reusita nu se rezuma totul la estetica, desi este importanta. Trebuie luata in calcul si sanatatea plantelor. Acum va intrebati cum ajuta scoarta de copac la sanatatea trandafirilor? Haideti sa va explic…

Daca gazonul ar fi fost plantat pana la baza tufelor ar fi insemnat ca trandafirii sa fie expusi la mucegaiuri (boli fungice). Gazonul trebuie udat frecvent in perioada de vegetatie si picurii de apa stau ceva vreme pe iarba, in functie de temperatura si orientarea amplasamentului fata de soare. Stropii de apa care ar fi ajuns la baza frunzelor de trandafiri le-ar fi patat si le-ar fi imbolnavit. La fel si florile acestora, le-ar fi uratit si le-ar fi facut sa se treaca mai repede. Scoarta de copac joaca rol de tampon intre gazonul ocazional umed si zona trandafirilor care e bine sa fie uscata.

O sa spuneti ca din cand in cand tot ploua si trandafirii se uda. Adevarat, dar se petrece mai rar si astfel scad riscurile (sta in putea trandafirilor sa lupte cu ele). Scoarta de copac are mai multe roluri, printre care si acela de a impiedica aparitia buruienilor si de a imbunatati drenajul apei. Daca in preajma tufelor scoarta este aplicata pe o adancime de 10-15 cm imbunatateste si drenajul apei. Ocazional e bine sa verificati baza tufelor si sa indepartati frunzele patate sau uscate, iar lastarii mai frumosi, plini de flori, sa-i legati de gard sau de un alt suport pe placul vostru.

Foto: Douglas Sprott

Reclame