In perioada rece din an se comercializeaza cyclamen prin toate magazinele. Este vorba de hibrizi cu flori mari, plante de ghiveci care se pastreaza in interior. Mai exista si cyclamenul de padure. Acesta este considerat o „salbaticiune” pentru ca rezista la ger si cand infloreste are flori mici albe sau de un roz pal. Asta nu inseamna totusi ca el este mai putin frumos sau ca nu-si are locul lui in gradina.

N-o sa-l gasiti prin magazine decat extrem de rar, sub forma de pachete cu tuberculi, care arata ca niste cartofi aplatizati si colturosi, cu cativa muguri plasati intr-o mica adancitura. Daca ii gasiti si sunt sanatosi cand ii pipaiti, merita sa-i achizitionati. Problema cu ei este ca in multe cazuri sunt deja deshidratati si cu mugurii vestejiti. Daca asa stau lucrurile, cum ar mai putea sa incolteasca si sa va bucurati de ei?

Le place pamantul de padure, afanat si umed , in amestec cu frunze uscate. Adora racoarea si umbra partiala. Dupa cativa ani de vegetatie va trebui sa rariti si sa-i sectionati pentru inmultire. Tuberculul se sectioneaza in functie de cati muguri viabili are si pe taieturi se pudreaza fungicid pentru izolarea ranilor. Dupa aceasta operatiune se lasa cateva zile tuberculii la zvantat si se replanteaza la o distanta de minim 10 cm unii de ceilalti. Treptat puteti obtine in gradina o mare de cyclamen delicat, care sa va incante in zilele caldute de primavara. Nu-i asa ca sunt tare frumusei?

Foto: Tim Waters

Reclame