Si voua va plac Hemerocallisii? Probabil ca da, pentru ca peste vara fac flori foarte frumoase. Florile lor sunt cel mai adesea galbene sau portocalii, insa gama cromatica a hibrizilor care se obtin continuu este vasta: roz, rosu, grena, mov, galben, portocaliu si combinatii intre aceste culori. Chiar inainte sa vina primavara cu totii suntem tentati sa ne mai cumparam cateva radacini pe care sa ni le punem in gradina. Insa, e o mica chichita la care e bine sa fim atenti.

Majoritatea magazinelor scot la vanzare pachete cu astfel de radacini la sfarsitul lunii ianuarie. Daca le cumperi atunci, radacinile sunt viguroase si au muguri frumosi de crestere.  Insa daca ii cumperi, nu ai unde in gradina sa-i plantezi pentru ca afara e zapada. Daca mai astepti pana prin martie, cand te duci sa cumperi gasesti niste radacini deshidratate cu muguri uscati. Nu-ti mai vine sa-i cumperi la felul cum arata. Daca ii cumperi in ianuarie si incerci sa ii pastrezi in repaus la tine acasa, cu toata grija, plantele intra in vegetatie si incep sa creasca in pachete. Asa ca au de suferit si in final ajungi sa nu te bucuri de ele.

Parerea mea este ca e bine sa le cumparati din ianuarie asa incat sa aveti garantia ca e marfa de calitate. Dupa ce ajungeti acasa cu pachetele nu le mai puneti in repaus, plantati radacinile in ghivece. Sa nu folositi ghivece prea mari, pentru ca oricum plantarea aceasta este temporara, dar e musai sa folositi pamant de buna calitate, nu ce se nimereste. Dupa aceea tineti ghivecele intr-un spatiu luminos si cu temperatura in jur de 10 grade C. In felul asta radacinile se vor pastra sanatoase, plantele vor creste putin dar in siguranta si de cum da caldura le puteti muta cu tot cu coletul de radacini format la locul final din gradina. Stiu ca e ceva bataie de cap, mai ales la udarea corecta in aceasta perioada de tranzitie, dar asa aveti mai multe sanse sa aveti niste Hemerocallisi de invidiat. Daca prin magazine nu gasiti exact ce va place, nu neglijati schimburile cu alti pasionati de gradinarit.

Foto: beautifulcataya

Anunțuri