Loropetalum si Kniphofia reprezinta un duet putin probabil in zona noastra climaterica, insa nu m-am putut abtine sa nu vi-l arat. Trebuie sa recunoasteti ca e un coltisor de gradina tare frumos! Mai mereu ma inspir din amenajarile care se regasesc in gradinile britanice, insa acolo clima este mult mai blanda in comparatie cu clima pe care o avem noi. Ceea ce este caracteristic este ca acolo nu exista temperaturi extreme. Umiditatea atmosferica functioneaza ca un tampon care amortizeaza eventualele socuri, motiv pentru care acolo se poate planta Loropetalum care este un arbust de zona 8-9.

In Romania se poate cultiva ca planta de ghiveci pentru terase si iarna trebuie adapostit. Cunosc cazuri de gradinari care au incercat sa-l cultive cu insistenta in gradina si murea in fiecare iarna. Asa ca nu va recomand aceasta strategie. Soiurile de Loropetalum pot avea frunze roscate doar pana la maturitatea lor sau pot fi roscate in intregime pe toata durata anului (in zonele climatice 8-9; in Romania regasim zone climatice de la 3 in nordul extrem pana la 5 in sudul extrem). Florile sale pot fi albe sau violet, cu aspect de paianjen.

Face parte din aceeasi familie ca si Hamamelisul insa nu suporta aceeasi temperatura. In privinta Kniphofiei lucrurile sunt mai simple. Se poate planta fara grija in gradina, chiar si fara protectie peste iarna. Se recomanda plantarea grupata pentru a obtine efectul decorativ de tufa inflorita abundent. Puteti incerca sa o asociati cu Spiraea, despre care am vorbit intr-un alt post.

Foto: FarOutFlora

Reclame