Sunt atat de multe soiuri de lalele, care de care mai frumoase, incat ti le doresti pe toate. Pitice sau inalte, cu flori alungite sau aplatizate, in culori armonice sau contrastante, cu margini valurite, drepte sau franjurate… Este imposibil de stiut cate sunt, de fapt! Insa, ce e cert, toti ni le dorim pe cele mai spectaculoase. Putini se multumesc cu mai putin de atat. Insa, pe langa splendoarea florala pe care ne-o asigura soiurile spectaculoase, plantarea lor vine si cu ceva dificultati. Nu stiti care sunt acestea?

Inainte de toate, trebuie sa stiti ca lalelele multiflorale trebuie scoase peste vara. Daca nu le scoateti, in anul urmator vor avea o singura floare pe tija. Au nevoie de acest repaus asa incat sa isi pastreze capacitatea de a produce mai multe flori. Soiurile spectaculoase sunt mai sensibile la seceta si ger. De aceea, trebuie sa le udati ocazional peste vara, in perioadele calde si secetoase. Peste iarna e posibil sa inghete, asa incat parcela plantata cu astfel de bulbi e bine sa fie acoperita cu un strat gros de frunze uscate.

In functie de tipul de sol din gradina si de capacitatea lui tasare, unii bulbi se adancesc in pamant cu trecerea anilor asa incat ajung sa nu mai incolteasca la vreme sau sa nu mai produca flori. O alta problema, care se intalneste la bulbii olandezi, este ca dupa un prim an cu inflorire absolut spectaculoasa, in sezonul urmator nu mai rasar. Esti tentat sa zici ca sunt de unica folosinta. Ei sunt mai sensibili la umiditatea in exces si la aparitia mucegaiurilor. Daca le acordati mai multa grija, ii puteti avea in gradina mai multi ani la rand, insa nu vor fi niciodata la fel de rezistenti ca bulbii autohtoni.

Foto: Choo Yut Shing

Reclame