Iasomia de gradina este nelipsita in gradinile noastre de primavara datorita frumusetii ei, parfumului pe care il emana si infloririi abundente. Desi este un arbust rezistent la maturitate, cat e planta mica este sensibila la uscaciune. Adesea se vinde ca planta in anul 2 de vegetatie cu radacina nuda, caz in care este predispusa la uscaciune si la vestejirea mugurilor de crestere. Cautati prin magazine iasomii la ghivece, chiar daca se gasesc mai greu, sau incercati ca inmultiti chiar voi pornind de la o crenguta cu baza semi-leminificata.

Dupa ce reusiti sa o inradacinati (sub pet, metoda traditionala) va fi nevoie sa supravegheati uscaciunea pamantului pana vedeti ca planta incepe sa creasca. Are nevoie de amplasament partial insorita si de pamant fertil, reavan. Raspunde bine la tunderile corectoare si poate fi dirijata astfel fie sub forma de tufa cu tulpina multipla, fie ca si copacel cu tulpina inalta (se indeparteaza lastarii de la baza, treptat, pe masura ce acestia cresc). Daca doriti sa aveti crengute de iasomie in vaza, aveti grija ce taiati! Taiati mai degraba lastari cu baza verde, pentru ca cei lemnificati nu absorb prea bine apa si se vestejesc destul de repede.

Asta inseamna ca florile vor avea codite mici, dar se vor pastra mai bine in vaza. Peste vara un arbust tanar poate suferi din cauza soarelui direct sau a secetei, asa ca e bine ca ocazional sa o udati. Tot plantele tinere se protejeaza peste iarna asa incat sa nu inghete. Lastarii care ingheata iarna, se tund cu grija primavara devreme. Tunderea in sezonul gresit poate strica perioada de inflorire, asa ca procedati cu atentie.

Foto: Gertrud K., Maja Dumat

Anunțuri