Gloriosa este o planta care atrage atentia imediat, chiar si atunci cand nu e decat o poza pe pachetul cu tuberculi. E bine sa fiti atenti in momentul in care o achizitionati, pentru ca e musai sa aiba macar un mugure. Daca nu are, atunci riscul este de 50% sa nu incolteasca. Desi tuberculul este lunguiet, nu se planteaza vertical ci orizontal. Sau, daca mugurele este vizibil, atunci atunci il puteti planta mai aproape de suprafata solului. De multe ori insa mugurele nu este vizibil si poate aparea la oricare dintre capetele tuberculului.

Din instructiuni aflati ca e o planta care creste destul de mult si care are nevoie de o scarita sau de un arc de bambus. Atentie! Asta nu inseamna sa plantati din start tuberculul intr-un ghiveci mare. Daca asa procedati, atunci va dura mult pana va incolti, pentru va ajunge la suprafata dupa ce va umple ghiveciul cu radacini. La momentul respectiv, tuberculul va fi deja prea obosit ca sa mai produca vreo floare. Asa ca, vedeti, e importanta dimensiunea ghiveciului. Pamantul e bine sa fie cu capacitate buna de drenare a apei, altfel exista riscul ca tuberculul sa putrezeasca. Daca totul merge bine, planta incepe sa creasca si puteti s-o dirijati pe scarita treptat. Are nevoie de cateva ore de soare pe zi, pentru o crestere frumoasa si pentru producerea bobocilor. Feriti-o de soarele direct de amiaza, pe timpul verii si de socuri de udare. Este genul de planta care poate fi cultivata cu succes pe terasa si ceva mai greu in interioare.

Daca vedeti ca se misca mai greu (crestere lenta, nici vorba de flori), administrati-i ingrasamant bogat in potasiu. Aveti grija sa nu puneti prea mult sau prea des, pentru ca puteti sa omorati planta. Florile se pot lasa pe planta sau se pot taia cu lastari cu tot pentru a se folosi in buchete exotice. Se intampla uneori ca planta sa creasca, sa produca lastari si frunze sanatoase, dar inflorirea sa se lase asteptata. Cel mai probabil in pamant se produc noi tuberculi, ceea ce nu inseamna decat vesti bune: veti avea mai multe plante! Insa, e drept, va veti bucura de flori abia in sezonul urmator.

Foto: Tina & Karen Roe

Reclame