Am stat si m-am gandit de ce nu imi plac gradinile excesiv de moderne si am ajuns la niste concluzii care zic ca sunt interesante. Ce este de fapt o gradina moderna? Este un spatiu amenajat in prejma unei case sau cladiri de birouri sau chiar un spatiu public, menit sa relaxeze, sa aeriseasca si sa incante. Adica sa iti dea tie posesor sau vizitator o senzatie de bine, de integrare in natura.

Cum sunt de fapt gradinile moderne? Pai… Sunt spatii adesea geometrizate, usor de intretinut, cu mult gazon si garduri vii inalte, cu destul de putine plante si flori! Asta ma face sa cred ca cei care le amenajeaza nu creaza gradini de fapt ci raspund cerintelor unor clienti ocupati care vor sa scape repede de „toata treaba legata de gradina”, care trebuie sa arate si ea „cumva”. N-am vazut pe la noi gradini moderne care efectiv sa ma lase cu gura cascata de uimire si incantare. Faptul ca formele sunt geometrizate nu reprezinta o problema decat atunci cand ideea e dusa la extrema.

Aplicat cu moderatie geometrismul duce la o perceptie ordonata si ingrijita a gradinii, ceea ce nu e deloc rau. Ideea de intretinere usoara e ceva ce-si doreste toata lumea! Nu vrea nimeni sa stea cocosat de treburile din gradina tot anul, in loc sa se bucure de frumusete si relaxare. Insa exista o masura intre gradina intretinuta zilnic si gradina neglijata tot anul, iar asta se obtine prin priceperea cu care se aleg plantele care populeaza gradina.

Gazonul este binevenit, tot pentru senzatia de gradina ingrijita, insa daca e prea mult devine o mare bataie de cap si consumul de apa si energie va presa pe factura lunara! Gardurile vii se folosesc pentru un aspect natural al gradinii si dau foarte bine. Insa, ce te faci atunci cand au 2-3 m inaltime si izoleaza nu numai gradina ci intreaga gospodarie? Intimitatea nu se obtine prin inaltimea gardului, ci prin jonglarea cu o multime de alte elemente. Cine insa ar putea sa jongleze cu toate acestea daca arhitectul peisagist e prea ocupat sa predea lucrarea, iar clientul sa se termine odata cu treaba la gradina?

Mai e cineva care realizeaza ca lucrul la o gradina nu se termina niciodata? Iti faci o gradina pentru ca te incanta peste masura sa lucrezi la ea si in fiecare sezon vrei sa o faci sa arate si mai frumos…

Foto: Rhondda, Sarah & Jon Mould

Reclame