Asa-i ca desi a venit iarna, gandul tau este tot la trandafirii din gradina? Sau poate ca acum te gandesti si mai mult la ei, pentru ca vrei sa nu sufere de frig. Inainte de toate trebuie sa stii ca trandafirii sunt rezistenti. Cunosc cazuri in care temperatura a coborat pana la -27 de grade Celsius si trandafirii n-au avut absolut nimic desi nu li se acordasera ingrijiri deosebite. Asa ca daca nu vine vreo iarna arctica, sigur nu vor pati nimic grav. Pentru linistea ta, hai sa analizam impreuna tot ce implica protectia lor pe timp de iarna.

Toamna tarziu, cand incep brumele, e bine sa musuroiesti baza tulpinilor, asa incat zona de altoire sa ajunga la cativa cm sub pamant. Primavara dupa ce se topeste zapada, poti indeparta musuroiul. Trandafirii cu picior, adica cei cu tulpina inalta, al caror punct de altoire se afla la inaltime, trebuie protejati cu folie speciala sau panza. In zonele cu vant puternic, ei se protejeaza cu crengi de brad sau se construiesc in jurul lor mici glugi. Dintre toti, ei sunt cei mai expusi la frig. Trandafirii urcatori si cei taratori au tulpini de tot felul. Unele sunt mai groase, usor lemnificate, altele sunt mai subtiri, aproape ierboase. E cumva implicit ca tulpinile ierboase nu trec iarna, dar nici nu reprezinta cine stie ce paguba.

E bine sa fii atent la cum aplici foliile si panzele speciale, pentru ca daca nu lasi un pic de spatiu de aerisire incep sa apara mucegaiurile. Risti ca trandafirii sa moara din cauza mucegaiului, nu din cauza gerului de peste iarna. Asa ca vezi, riscurile sunt relativ mici si e bine sa nu exagerezi. E suficient ca protectia sa fie una minimala, dar facuta cu atentie.

Foto: ukgardenphotos 

Reclame