Faceti si voi parte dintre aceia care ar vrea ca primavara sa vina mai repede? Va cumparati bulbi pe care ii plantati in ghivece asa incat sa-i aveti infloriti in casa? Apreciabila intentia de a va bucura mai devreme de flori,  dar e ceva ce furnizorii nu va spun: intr-o proportie maricica, dati banii degeaba! Stati asa, nu dati cu pietre, ca nu vreau sa va stric bucuria… Si eu vreau sa am primavara in casa chiar si atunci cand ninge afara.

Ganditi-va in felul urmator: bulbul este plantat, face radacini, trece printr-o perioada de frig si apoi de caldura, incepe sa formeze muguri si ajunge sa faca flori. Dupa aceea se trec florile si bulbul soarbe minerale asa incat devine grasut si e gata pentru sezonul urmator. Atunci cand voi cumparati bulbii toamna, ii plantati in ghivece si-i tineti in casa, ei au ciclul de vegetatie incomplet. Au nevoie neaparat de acea perioada de frig. Pe „limba” lor asta inseamna ca a trecut iarna si e vremea sa creasca si sa infloreasca. Furnizorii aplica un tratament termic anumitor bulbi care sunt destinati special cultivarii fortate in interioare. Dar nu face asta cu totii bulbii din depozit, pentru ca l-ar costa prea mult.

Cum evolueaza un bulb fara tratament termic? Pai, face mugure, da doua frunze anemice si tija florala ramane indesata in mijlocul frunzelor. Cam asta e toata aventura florala de care beneficiati. In cazul putin probabil in care ati nimerit bulbi cu tratament termic aplicat sau i-ati tinut voi o vreme la rece, situatia o sa fie diferita. Plantele incoltesc, cresc si … fac cateva flori anemice, dupa care se pleostesc! Temperatura ridicata din casa este cea care le face probleme, precum si lumina insuficienta. Decat sa va chinuiti si voi si bietele flori, mai bine le puneti in gradina si asteptati primavara. Pana atunci o sa visam impreuna la flori frumoase, nu-i asa?

Anunțuri