Te-ai gandit sa-ti amenajezi si tu o pergola in gradina? Foarte bine! Este un element de mare efect decorativ pe care il poti popula cu mai multe feluri de plante. De aceasta data o sa ma opresc la cel mai popular fel de pergola – cu trandafiri! Tot la astfel de pergola te-ai gandit si tu?

Inainte de toate, trebuie sa alegi corect amplasamentul – viitoarele plante sa aiba soare un numar mare de ore pe zi. Sa ai suficient spatiu in preajma pergolei si pe dedesubtul ei. Daca totul e in regula, poti porni la constructia pergolei. O poti construi din lemn si vei obtine un aspect rustic, sau din metal si vei obtine un aspect modern si elegant. Problema cu pergolele metalice e ca se incing peste vara de la soare si ajung sa parleasca plantele. Asta inseamna ca va trebui sa infasori plantele in plase protectoare si abia apoi sa le fixezi pe pergola. Poti folosi trandafiri urcatori de o singura culoare sau sa creezi o armonie cromatica. Daca vei face o proba, vei vedea repede ca trandafirii in culori contrastante sunt cam mult din punct de vedere vizual.

La baza tufelor de trandafiri poti pune levantica (asa vei proteja trandafirii de afide si parfumul extraordinar va fi accentuat). Daca spatiul iti permite, poti adauga Hemerocallisi si cateva plante decorative prin frunzis. Asa-i ca imaginea alaturata te inspira? Poate iti vin si alte idei de amenajare…

Foto: ukgardensphotos

Reclame