Asa-i ca si voi iubiti crizantemele? Eu da! Unii ar zice ca sunt atat de populare incat risca sa devina banale, dar s-ar putea sa aiba o surpriza. Crizantemele uimesc an de an prin cromatica si forme. Le sta atat de bine in gradinile de toamna, in buchete simple dar si in aranjamente speciale… Parfumul lor proaspat si specific este aproape sinonim cu toamna. Unii folosesc chiar si frunzele lor in gastronomie… Eu n-as renunta la ele niciodata. An de an as aduce in gradina soiuri noi, iar pe cele care n-ar tolera frigul de peste iarna, le-as tine intr-o sera numai a lor, a frumoaselor!

Ce e bine sa stiti despre ele, mai ales daca sunteti la inceput in lucrul la gradina, este ca daca vreti sa aiba un aspect compact si ingrijit inseamna sa le tundeti la inceputul lunii iunie.  In felul asta tulpinile vor fi mai scurte si mai ramificate. Implicit veti avea mai multe flori. Daca dupa ce primele flori se trec, mai aplicati o tundere, inseamna ca stimulati formarea unui nou val de boboci. Aceasta a doua inflorire depinde si de temperatura de-a lungul toamnei. Daca nu coboara brusc sub zero grade, atunci va puteti bucura de crizanteme inflorite pe indelete.

Un alt aspect important este ca nu toate soiurile se comporta la fel. In general soiurile cu flori mari sunt mai sensibile la ger. La fel se intampla si cu cele care au flori mici dar sunt grupate mai multe pe o singura tija. Asa ca aveti grija ce soiuri va cumparati si cum le ingrijiti. Eu va doresc sa le iubiti mult si sa va bucurati de ele ani la rand…

Foto:  Peter Miller, George Lezenby,

FloraDania, MorgueFile

Anunțuri