Sunt convinsa ca aveti macar o hortensie in gradina! Iar in cazul putin probabil in care nu aveti, ar fi cazul sa va luati. La primavara, bineinteles.

Hortensiile sunt acum la final de sezon: frunzele s-au vestejit si florile s-au trecut, dar nu trebuie sa le tundeti. In primul rand pentru ca tulpinile de la suprafata solului, asa vestejite cum sunt, protejeaza radacinile plantei peste iarna. Si in al doilea rand, pentru ca inflorescentele uscate se pot folosi. Inflorescentele lasate pe tulpini sunt foarte decorative in gradina atunci cand se asterne zapada. Insa, daca vreti neaparat sa le tundeti, atunci macar puneti-le in casa, intr-o camera uscata si calda. De ce sa faceti asta? Pentru ca le puteti folosi peste iarna in aranjamente foarte frumoase cu flori uscate. Pana atunci, trebuie sa le legati de tulpini cu inflorescentele uscate in jos si sa le puneti la zvantat si „conservat”. Daca nu le puteti suspenda nicaieri, atunci macar spijiniti-le intr-un vas, pana cand va apucati de creat aranjamente.

Merita ca in perioada asta sa mai adunati din gradina crengi contorsionate, fructe decorative, conuri diverse, frunze deosebite, bucati de scoarta de copac (cea care este deja cazuta sau desprinsa, nu afectati copacii!), muschi de padure (daca se poate) pentru ca in scurt timp veti avea nevoie de ele.

Foto: Toshiyuki Imai  si  Douglas Sprott

Anunțuri